torsdag 14. oktober 2010

Riktig å massevaksinere

Riktig å massevaksinere, skriver Aftenposten i dag. Det er en av konklusjonene i den nye evaueringsrapporten etter pandemien.

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredsskap (DSB) har laget en omfattende rapport om myndighetenes håndtering av pandemien.

DSB finner heller ikke grunn til å kritisere bruken av vaksinen Pandemrix, men slår fast at «farene ved pandemien innledningsvis ble noe overdimensjonert». Ifølge direktoratet gjelder dette spesielt den innledende pressekonferansen 29. april i fjor, med daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), helsedirektør Bjørn Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet.


Ikke feil med vaksine
Ifølge DSB sørget myndighetenes høye aktivitetsnivå for at inntrykket av en alvorlig situasjon ble forsterket. Likevel slås det fast at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet gjorde en svært god kommunikasjonsinnsats, og at man ikke finner grunn til å sette spørsmålstegn ved massevaksinasjon som strategi.

- Alternativet ville ikke ha vært å nekte folk vaksine, men å unnlate å gi dem råd om å ta den. En slik utydelighet ville ikke ha vært i samsvar med måten myndighetene ellers hadde kommunisert på, heter det.
Når det gjelder valget av Pandemrix som vaksine vardet allerede sommeren 2008 var inngått avtale med produsenten GlaxoSmithKline, og det var derfor ikke var grunn til å forsøke å få tak i en annen vaksine sommeren 2009, skriver DSB.

Legemiddelverket slår nå fast at det er ingenting som tyder på at Pandemrix gir høyere risiko for bivirkninger enn andre influensavaksiner. Legemiddelverket skriver at de fleste bivirkningene har vært lite alvorlige og forbigående. Det er startet vitenskapelige undersøkelser for å avklare om det kan være sammenheng mellom vaksinering og meldte bivirkninger slik som dødfødsler og aborter, Guillain-Barré syndrom eller narkolepsi. Så langt er det ikke påvist noen sammenheng mellom Pandemrix og disse tilfellene.

DSB slår også fast at Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket fulgte opp bivirkningsmeldingene på en åpen og tillitsvekkende måte.

Alt i alt har vi grunn til å være stolte over den måten myndighetene våre taklet pandemien på.

3 kommentarer:

 1. Britiske helsemyndigher har nå innrømmet at svineinfluensa vaksine kan ha sammenheng med Guillain-Barre syndrom

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Hmmm... jeg lurer på hvordan det føles å være en talsperson for Industrien jeg? I videoen nedenfor avsløres hvordan Nivå 6 Pandemien ble trigget av WHO, etter kun 20 dokumenterte tilfeller av svineinfluensa.

  Jon Rappoport exposes yet more dirty secrets of the vaccine industry, Feb 2012:
  http://tv.naturalnews.com/v.asp?v=E1C9BAD6FB584124B3B82D8B1047994D

  Når man her så skriver følgende "Alt i alt har vi grunn til å være stolte over den måten myndighetene våre taklet pandemien på", så gir det meg en flau smak i munnen.

  Det er ting som tyder på at myndigheter som skal sørge for å ivareta folkehelsa i norge, antakelig ser det som en viktigere oppgave å løpe i skjørtekantene til industrien (les: vaksine-produsentene). Oops... nå ble smaken i munnen jammen enda værre.

  SvarSlett