lørdag 17. november 2012

En bedre start på livet

Norske helsemyndigheter må sørge for at premature babyer får nødvendig forebyggende behandling mot alvorlige nedre luftveisinfeksjoner.

I dag er det Verdens prematurdag. Omkring 4.000 babyer blir født prematurt i Norge hvert år. Når en baby kommer for tidlig må både helsevesenet, familien og den lille gjennom krevende utfordringer, og risikoen for alvorlige komplikasjoner og sykdommer er mye høyere enn for babyer som fødes til termin.

Vintermånedene som nå står for døren er høysesong for RS-virus (respiratorisk syncytialt virus), som forårsaker epidemier av luftveisinfeksjoner hvert år. Nesten alle barn får infeksjon med RS-virus før de fyller 2 år.

For de fleste fortoner en RS-virusinfeksjon seg som en vanlig forkjølelse. Men for premature eller barn med hjerte- eller lungeproblematikk, kan RS-virus føre til alvorlige nedre luftveisinfeksjoner med langvarig sykdomsforløp, sykehusopphold, pusteproblemer og nedsatt allmenntilstand. Disse barna har også økt risiko for å utvikle astma.

Det finnes forebyggende behandling for alvorlige nedre luftveisinfeksjoner, men svært mange premature barn i Norge får ikke tilgang på slik behandling. Jeg mener det er på tide å revurdere denne restriktive praksisen som hindrer tilgang til forebygging av sykdom og lidelse for de aller minste og mest sårbare barna.

Helsemyndighetene i de fleste europeiske land anbefaler å gi forebyggende behandling til premature født opp til uke 32. Stadig flere inkluderer også de som er født opp til uke 35, såfremt det er andre risikofaktorer tilstede.

Norge skiller seg fra de fleste andre vestlige land. Her hjemme anbefales forebyggende behandling til premature som også har fått påvist hjerte- eller lungesykdom. Det er imidlertid vanlig at bare de ekstremt premature (født før uke 28) får tilbud om behandling. I tillegg viser tall fra Reseptregisteret at det er store fylkesvise variasjoner på tilgang til behandling.

Slike forskjeller kan vi ikke være bekjent av, og norske helsemyndigheter må sørge for at premature babyer får nødvendig forebyggende behandlingen mot alvorlige nedre luftveisinfeksjoner. Det betyr å sikre at oppfølging av familiene skal være like god uansett hvilken kommune de bor i, det betyr behandlingsretningslinjer som sikrer at premature får nødvendig forebyggende behandling, og det betyr at alle må få lik tilgang til behandling gjennom å gjøre medisiner tilgjengelig på generell refusjon. Det finnes nemlig en behandling som beskytter premature barn mot alvorlig nedre luftveisinfeksjon, og som reduserer sykehusinnleggelser av disse barna med opp til 78 prosent.

Premature barn har en vanskelig start på livet, med delvis lange sykehusopphold etter at de blir født. En ny innleggelse på sykehus kan derfor være svært belastende for både baby og familie.

I dag får familiene råd fra sykehuset om å unngå alle situasjoner som kan øke risikoen for å bli smittet med RS-virus når de reiser hjem med sitt premature barn. For familien betyr dette at de bør forsøke å holde seg unna offentlig transport, barnehager og barnebursdager. Det er ikke rart at mange blir redde for at barnet skal få en alvorlig nedre luftveisinfeksjon.

Det er samfunnets viktigste oppgave å beskytte de aller mest sårbare pasientene mot unødig lidelse. Forebygging av alvorlig sykdom er høyt prioritert i dagens helsepolitikk. Skal ikke det også gjelde for premature barn?

Mange mener at forebyggende medisinsk behandling mot RSV er for dyrt. Det mener jeg viser en manglende forståelse for den krevende starten på livet premature babyer har, og den enorme belastningen familiene gjennomgår. Jeg mener det er god helsepolitikk å hindre reinnleggelse på sykehus og et belastende sykdomsforløp for en særlig sårbar pasientgruppe.

Det er et paradoks at vi bruker enorme ressurser på å redde premature på sykehusene, men at vi ikke tar oss råd til å gi dem forebyggende behandling som kan hjelpe dem til en bedre start på livet utenfor sykehuset.

4 kommentarer:

 1. Min sønn er født i uke 25+5, men han fikk ikkje rs vaksinene, fordi de meinte han var store ( hans vekt)!!!!

  SvarSlett
 2. Hallo,

  Vi er her igjen for å kjøpe nyre for våre pasienter og de har avtalt å betale god sum penger til alle som ønsker å donere en nyre for å redde dem og så. Hvis du er interessert i å være en donor eller du vil redde et liv, Du skal skrive oss på e-posten nedenfor.

  Dette er en mulighet for at du skal være rik ok, vi forsikrer og garanterer deg 100% sikker transaksjon med oss, alt vil bli gjort i henhold til lovgivende nyredonorer.
  Så kast bort ikke mer tid, vennligst skriv oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

  Irrua-spesialistundervisningssykehus.

  SvarSlett
 3. Jeg er 29 år gammel og har fått diagnosen brystkreft, enkel behandling og en lignende historie, bortsett fra min første aksept som avvisning av urtemedisin. Jeg var ikke en del av Perseid-bevegelsen og bygde egentlig ikke forhold til noen av dem, jeg trodde bare på deres drift. Jeg sier dette fordi det var under bruken av Dr. Itua urtemedisin at jeg nå attesterer at urtemedisin er ekte, fytoterapi Dr. Itua helbredet brystkreft min som jeg led i 2 år. Dr. Itua urtemedisin er laget av naturlige urter, uten bivirkninger, og lett å drikke. Hvis du har samme brystkreft eller en hvilken som helst type menneskelig sykdom, inkludert hiv / aids, herpes, kreft i eggstokkene, kreft i bukspyttkjertelen, blærekreft, prostatakreft, glaukom., Grå stær, makular degenerasjon, hjerte- og karsykdommer, autisme, lungesykdom. Forstørret prostata, osteoporose. Alzheimers sykdom, hjernekreft, spiserørskreft, galleblæren kreft, svangerskaps trofoblastisk sykdom, kreft i hode og nakke, tarmkreft, nyrekreft, melanom, mesothelioma, multippel myelom, nevroendokrine svulster, Hodgkin lymfom, kreft i munnen, eggstokkreft, Sinuskreft ,, Bløtvevssarkom, ryggmargskreft, magekreft, testikkelkreft, kreft i halsen, kreft i skjoldbruskkjertelen, livmorkreft, vaginal kreft, kreft i lungene, psoriasis, tachsykdommer, lupus, enddomertil kreft, cerebrovaskulære sykdommer,
  Demens.lungskreft, hudkreft, testikkelkreft, Lupus,, LEUKEMIA, VIRUSER, HEPATITIS, INFERTILITET KVINNER / MAN, KONTAKT E-post / WHATSAPP: Eller drituaherbalcenter@gmail.com/ +2348149277967

  SvarSlett